Till Mieteks minne

Keren Kajemets Hedersambassadör Mietek Grocher har lämnat oss

Keren Kajemets hedersambassadör Mietek Grocher,91, har lämnat oss efter en tids sjukdom. Mietek Grocher hade en helt unik position i Keren Kajemets verksamhet. Bakgrunden är att han i över 30 år besökte skolor och berättade om hur han under dramatiska former överlevde Förintelsen. Alla arvoden under alla år gick till trädplantering och anläggningar för ungdomars utveckling, exempelvis utomhusgym i Israel.

Mietek levde i flera år i Warszawas ghetto och bevittnade gettot's uppror innan han, tillsammans med sin far, greps, deporterades och fick tillbringa tiden i flera olika koncentrationsläger, som exempelvis Majdanek, Buchenwald och Bergen Belsen.

Mieteks far dog i slutet av kriget och själv befriades han veckan innan krigsslutet, på sin tredje dödsmarsch. Nio läger tog han sig igenom, liksom den ökända Dödsmarschen från Sachsenhausen till Schwerin.

Inför tusentals svenska elever har Mietek, under mer än tre decennier, berättat sin historia, om och om igen. Han kände ett ansvar – vi får inte glömma! Under ett år brukade det bli över 200 föreläsningar. Mietek Grocher fick mer än 3 000 spontana brev från elever som gett respons efter hans föreläsningar.

Väggarna i Mietek Grochers hem var dessutom mer eller mindre tapetserade med utmärkelser, diplom och hedersbetygelser på hebreiska och svenska som nästan alla bär någon symbol eller anknytning till Israel. Och i källaren fanns flera kartonger med ännu fler.

Tusen och åter tusentals träd pryder i dag Israels mark tack vare Mietek Grochers outtröttliga engagemang. Det är förklaringen till alla diplom och certifikat, och många minnesplaketter i Israel som bär hans namn, som tack för att han förde historien vidare till Sveriges elever.

Mietek blev i april 2015 rubrikernas man då nynazister stormade in på hans föreläsning om Förintelsen på Peder Skrivare gymnasium i Varberg. Nazisterna satte sig längst fram och började fotografera publiken och störa föreläsaren, innan polis tillkallades. ”Här är jag värd för en föreläsare som har upplevt alla fasor man kan tänka sig, och så ska han behöva mötas av detta igen”, sade skolans rektor Martin Augustsson, och tillade:

– Denna händelse visar, tillsammans med en rad andra händelser, att antisemitismen fortfarande existerar i vårt svenska samhället.

Mietek Grocher begravdes den 27 december. Keren Kajemet har i samråd med Mietek Grochers familj nu inlett en insamling till det som låg honom varmast om hjärtat, för att på detta sätt hedra Keren Kajemets hedersambassadör.

– Tillsammans med Mietek Grochers familj vill vi visa vår stora uppskattning för allt Mietek Grocher har gjort för Keren Kajemets verksamhet. Genom detta upprop vill vi hedra hans minne genom att namnge ett av våra senaste projekt i Israel efter Mietek Grocher: en 80 meter lång pumptrack cykelbana i Mitzpe Ramon – mitt i Negev-öknen, säger Max Federmann, ordförande för Keren Kajemet Sverige.

Den som donerar 1000 kr till detta projekt får Mietek Grochers bok ”Jag överlevde” hemskickad utan extra kostnad.

Man kan även Swisha sin donation till nummer: 123 683 76 78

Vi välkomnar och tackar för alla bidrag i Mieteks namn